Lapacho, nazywane inaczej „herbatą Inków”, jest
napojem, którego właściwości lecznicze już od wieków wykorzystywane były przez
Indian Ameryki Południowej i Środkowej na niemal wszystkie dolegliwości. Pozyskiwane
jest z kory drzewa lapacho, rosnącego w lasach deszczowych Ameryki.
Działanie i właściwości lecznicze lapacho
Lapacho łagodzi infekcje, stany zapalne, pomaga w
kuracji nowotworowej oraz w leczeniu alergii, wspomaga trawienie, wzmacnia
system odpornościowy, wypłukuje toksyny z organizmu, a także chroni przed
chorobami układu krążenia i nadciśnieniem tętniczym. Niektórzy stosują go do
okładów w leczeniu stanów zapalnych, zakażeń grzybiczych, wyprysków i ran.
Badania naukowe potwierdzają potencjalne działanie
lecznicze lapacho. Zawdzięcza je ono zawartości m.in. takich składników jak
liczne pierwiastki mineralne (wapń, żelazo, magnez, mangan oraz potas),
substancje bakteriobójcze i przeciwwirusowe. Jednak szczególne właściwości
przypisuje się lapacholowi, który mobilizuje nasz układ odpornościowy do walki.
Lapacho ma działanie antybiotyczne, jest pomocne w leczeniu infekcji i schorzeń
wywołanych przez wirusy, bakterie i grzyby. Dlatego stosowane powinno być przy
infekcjach i ogólnym osłabieniu.
Wykazano również, że lapacho wpływa pozytywnie na
działanie układu pokarmowego. Polecane jest zwłaszcza osobom zmagającym się z
wrzodami, ponieważ zwalcza bakterię Helicobacter pylori, która je wywołuje, a
także zmniejsza wydzielanie soku żołądkowego, zwiększając jednocześnie
wydzielanie śluzu, czym łagodzi objawy tej choroby.
W tradycyjnej medycynie Indian Ameryki Łacińskiej,
lapacho jest stosowane od wieków również w leczeniu chorób nowotworowych, a ich
potencjalne działanie przeciwnowotworowe potwierdzają badania naukowe.
Warto wspomnieć również o właściwościach lapacho
zwalczających toksyny i oczyszczających z nich organizm.
Lapacho – skutki uboczne i przeciwwskazania
Pomimo tak wielu pozytywnych aspektów działania
lapacho, wykazano również, że lapachol, substancja czynna lapacho, może powodować
działania niepożądane, np. zmniejszać krzepliwość krwi, w związku z czym nie
powinny spożywać go osoby z zaburzeniami krzepnięcia. Z lapacho bezwzględnie
powinny zrezygnować kobiety w ciąży i karmiące piersią, ponieważ może ono
przyczyniać się do upośledzenia płodu, a nawet zwiększać ryzyko poronienia. Nie
powinno się go także podawać małym dzieciom. Ze stosowaniem lapacho uważać powinny
również osoby po przeszczepach narządó
W czasie stosowania lapacho, zwłaszcza przy dłuższym
stosowaniu należy obserwować swoje ciało i
w przypadku obaw lub niepożądanych efektów (np. nudności, wymioty, zawroty
głowy) kurację należy przerwać.
Sposób parzenia lapacho
Aby przygotować napar z lapacho, należy do pół litra
wrzącej wody dodać 2 łyżeczki kory z drzewa lapacho i gotować przez ok. 5-15
minut, następnie zdjąć z ognia i odstawić pod przykryciem na około 15-20 minut,
a po tym czasie odcedzić. Napar pić należy po przestudzeniu.
Napój przygotowany na bazie kory z drzewa lapacho
posiada delikatny, łagodny smak. Warto wiedzieć, że „herbata Inków” nie zawiera
kofeiny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz