8 marca 2018

Lapacho



Lapacho, nazywane inaczej „herbatą Inków”, jest napojem, którego właściwości lecznicze już od wieków wykorzystywane były przez Indian Ameryki Południowej i Środkowej na niemal wszystkie dolegliwości. Pozyskiwane jest z kory drzewa lapacho, rosnącego w lasach deszczowych Ameryki.


Działanie i właściwości lecznicze lapacho


Lapacho łagodzi infekcje, stany zapalne, pomaga w kuracji nowotworowej oraz w leczeniu alergii, wspomaga trawienie, wzmacnia system odpornościowy, wypłukuje toksyny z organizmu, a także chroni przed chorobami układu krążenia i nadciśnieniem tętniczym. Niektórzy stosują go do okładów w leczeniu stanów zapalnych, zakażeń grzybiczych, wyprysków i ran.

Badania naukowe potwierdzają potencjalne działanie lecznicze lapacho. Zawdzięcza je ono zawartości m.in. takich składników jak liczne pierwiastki mineralne (wapń, żelazo, magnez, mangan oraz potas), substancje bakteriobójcze i przeciwwirusowe. Jednak szczególne właściwości przypisuje się lapacholowi, który mobilizuje nasz układ odpornościowy do walki. Lapacho ma działanie antybiotyczne, jest pomocne w leczeniu infekcji i schorzeń wywołanych przez wirusy, bakterie i grzyby. Dlatego stosowane powinno być przy infekcjach i ogólnym osłabieniu.

Wykazano również, że lapacho wpływa pozytywnie na działanie układu pokarmowego. Polecane jest zwłaszcza osobom zmagającym się z wrzodami, ponieważ zwalcza bakterię Helicobacter pylori, która je wywołuje, a także zmniejsza wydzielanie soku żołądkowego, zwiększając jednocześnie wydzielanie śluzu, czym łagodzi objawy tej choroby.

W tradycyjnej medycynie Indian Ameryki Łacińskiej, lapacho jest stosowane od wieków również w leczeniu chorób nowotworowych, a ich potencjalne działanie przeciwnowotworowe potwierdzają badania naukowe.

Warto wspomnieć również o właściwościach lapacho zwalczających toksyny i oczyszczających z nich organizm.

Lapacho – skutki uboczne i przeciwwskazania


Pomimo tak wielu pozytywnych aspektów działania lapacho, wykazano również, że lapachol, substancja czynna lapacho, może powodować działania niepożądane, np. zmniejszać krzepliwość krwi, w związku z czym nie powinny spożywać go osoby z zaburzeniami krzepnięcia. Z lapacho bezwzględnie powinny zrezygnować kobiety w ciąży i karmiące piersią, ponieważ może ono przyczyniać się do upośledzenia płodu, a nawet zwiększać ryzyko poronienia. Nie powinno się go także podawać małym dzieciom. Ze stosowaniem lapacho uważać powinny również osoby po przeszczepach narządó

W czasie stosowania lapacho, zwłaszcza przy dłuższym stosowaniu należy obserwować swoje ciało i  w przypadku obaw lub niepożądanych efektów (np. nudności, wymioty, zawroty głowy) kurację należy przerwać.

Sposób parzenia lapacho


Aby przygotować napar z lapacho, należy do pół litra wrzącej wody dodać 2 łyżeczki kory z drzewa lapacho i gotować przez ok. 5-15 minut, następnie zdjąć z ognia i odstawić pod przykryciem na około 15-20 minut, a po tym czasie odcedzić. Napar pić należy po przestudzeniu.

Napój przygotowany na bazie kory z drzewa lapacho posiada delikatny, łagodny smak. Warto wiedzieć, że „herbata Inków” nie zawiera kofeiny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz