Któż z nas, gdy wraca zimą zmarznięty do domu, nie
marzy o kubku gorącej herbaty? Wypicie tego gorącego naparu to idealny sposób
na rozgrzanie się w zimne dni.
Rozgrzewająca czarna herbata na zimę
Zimą powinniśmy pić czarną herbatę, która sama w sobie
znakomicie rozgrzewa organizm. Ogrzewa nas nie tylko poprzez swoją temperaturę,
ale również dlatego, że poprawia krążenie krwi. Dodatkowo dostarcza kofeiny,
która wspomaga aktywność organizmu do walki z przeziębieniami. Kiedy przychodzą
zimne dni powinniśmy unikać, zwłaszcza w okresie przeziębień, herbaty zielonej,
która nie ma właściwości rozgrzewających, a wręcz wychładza organizm.
Rozgrzewające dodatki do herbaty
Zimą warto stosować do herbaty dodatki, które nie tylko
urozmaicą jej smak, ale znacząco podniosą jej dobroczynne i rozgrzewające właściwości.
Przyprawy
Przyprawy takie jak cynamon, kardamon, goździki, anyż,
które nie tylko wspomagają rozgrzewające działanie herbaty, ale też same mają
dodatkowo pozytywny wpływ na organizm, np. cynamon
ma działanie przeciwwirusowe i antybakteryjne oraz przeciwzapalne, kardamon łagodzi kaszel, goździki działają anty-infekcyjnie i
dezynfekująco, a anyż wspomaga przy
kaszlu i problemach z gardłem, ma właściwości wykrztuśne i przeciwbakteryjne.
Takie przyprawy można dodawać do herbaty samodzielnie w swoich ulubionych
proporcjach lub też zdecydować się na gotowe mieszanki herbaciane, których
spory wybór znajdziemy w dobrych sklepach herbacianych, dzięki czemu każdy może
znaleźć wśród nich coś odpowiedniego dla siebie.
Imbir, który działa rozgrzewająco, podnosi odporność
organizmu, działa antybakteryjnie i wspomaga pracę układu pokarmowego. Świeży
imbir można dodawać do herbaty w dowolnym momencie – zarówno przed zalaniem
gorącą wodą, jak też i już po oddzieleniu listków herbaty od naparu, a taka
herbata z imbirem świetnie rozgrzeje, pobudzi i doda energii do działania.
Świeży imbir idealnie można zastąpić imbirem kandyzowanym, który po
rozdrobnieniu można wrzucić do herbaty, lub też w całości potraktować jako
rozgrzewającą, leczniczą dla gardła przekąskę. W tej roli równie dobrze
sprawdzą się cenione przez wielu cukierki imbirowe.
Cytryna
Cytryna dodana do herbaty wzbogaca ją w witaminę C,
pomocną w leczeniu przeziębień. Należy pamiętać o tym aby cytrynę dodawać
dopiero po oddzieleniu liści herbacianych od naparu. Doskonałą alternatywą dla
świeżej cytryny są naturalne przetwory z jej owoców – np. plasterki cytryny w
syropie z dodatkiem rumu, miodu czy imbiru.
Malina
Naturalne syropy z malin, pigwy czy czarnego bzu nie
tylko uprzyjemnią smak herbaty, ale i wspomogą układ odpornościowy do ochrony
przez wirusami i przeziębieniami. Owoce i liście maliny zawierają wiele
witamin, działają napotnie oraz wspomagają organizm przy gorączce. Znajdziemy
je również w składzie wielu mieszanek herbacianych czy suszów owocowych,
dlatego warto w okresie zimowym takie właśnie herbaty włączyć do swojej diety.
Miód
Miód działa łagodząco na gardło, ma właściwości
antybiotyczne oraz antyzapalne i zwiększa odporność. Należy jedynie pamiętać,
aby miód dodawać do herbat już nieco przestudzonych.
Nie tylko herbata czarna
Równie dobrze do picia zimą nadają się herbatyczerwone i oolong oraz herbatki ziołowe.
Czerwona
herbata ma działanie bakteriobójcze, pomaga
obniżać temperaturę ciała (dlatego zimą nie należy jej pić w bardzo dużych
ilościach), a przy tym oczyszcza organizm z toksyn i uspokaja. Natomiast herbata oolong wspiera odporność,
poprawia przemianę materii i podobnie jak czerwona herbata ma działanie
bakteriobójcze.
Wśród herbat
ziołowych najlepiej sprawdzą się m.in.:
·
lapacho,
które ma działanie przeciwwirusowe i antybakteryjne,
·
rumianek,
który dzięki zawartości choliny pomoże łagodzić kaszel,
·
rooibos,
który zawiera witaminę C i rutynę, dzięki czemu wspomaga odporność i może być
pomocny w leczeniu przeziębień. Nie zawiera teiny, więc mogą ją pić również
osoby, które jej unikają, np. dzieci czy kobiety w ciąży
·
hibiskus,
który również dostarcza sporej dawki witaminy C. Przygotowany na gorąco
przeciwdziała infekcjom i obniża temperaturę ciała
- yerba mate, która posiada właściwości odkażające i bakteriobójcze oraz wspomaga system immunologiczny
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz