25 stycznia 2018

Rozgrzewająca moc herbaty - porady na zimę



Któż z nas, gdy wraca zimą zmarznięty do domu, nie marzy o kubku gorącej herbaty? Wypicie tego gorącego naparu to idealny sposób na rozgrzanie się w zimne dni.

 

Rozgrzewająca czarna herbata na zimę

Zimą powinniśmy pić czarną herbatę, która sama w sobie znakomicie rozgrzewa organizm. Ogrzewa nas nie tylko poprzez swoją temperaturę, ale również dlatego, że poprawia krążenie krwi. Dodatkowo dostarcza kofeiny, która wspomaga aktywność organizmu do walki z przeziębieniami. Kiedy przychodzą zimne dni powinniśmy unikać, zwłaszcza w okresie przeziębień, herbaty zielonej, która nie ma właściwości rozgrzewających, a wręcz wychładza organizm.

 

Rozgrzewające dodatki do herbaty

Zimą warto stosować do herbaty dodatki, które nie tylko urozmaicą jej smak, ale znacząco podniosą jej dobroczynne i rozgrzewające właściwości.

Przyprawy

Przyprawy takie jak cynamon, kardamon, goździki, anyż, które nie tylko wspomagają rozgrzewające działanie herbaty, ale też same mają dodatkowo pozytywny wpływ na organizm, np. cynamon ma działanie przeciwwirusowe i antybakteryjne oraz przeciwzapalne, kardamon łagodzi kaszel, goździki działają anty-infekcyjnie i dezynfekująco, a anyż wspomaga przy kaszlu i problemach z gardłem, ma właściwości wykrztuśne i przeciwbakteryjne. Takie przyprawy można dodawać do herbaty samodzielnie w swoich ulubionych proporcjach lub też zdecydować się na gotowe mieszanki herbaciane, których spory wybór znajdziemy w dobrych sklepach herbacianych, dzięki czemu każdy może znaleźć wśród nich coś odpowiedniego dla siebie.

Imbir, który działa rozgrzewająco, podnosi odporność organizmu, działa antybakteryjnie i wspomaga pracę układu pokarmowego. Świeży imbir można dodawać do herbaty w dowolnym momencie – zarówno przed zalaniem gorącą wodą, jak też i już po oddzieleniu listków herbaty od naparu, a taka herbata z imbirem świetnie rozgrzeje, pobudzi i doda energii do działania. Świeży imbir idealnie można zastąpić imbirem kandyzowanym, który po rozdrobnieniu można wrzucić do herbaty, lub też w całości potraktować jako rozgrzewającą, leczniczą dla gardła przekąskę. W tej roli równie dobrze sprawdzą się cenione przez wielu cukierki imbirowe.

Cytryna

Cytryna dodana do herbaty wzbogaca ją w witaminę C, pomocną w leczeniu przeziębień. Należy pamiętać o tym aby cytrynę dodawać dopiero po oddzieleniu liści herbacianych od naparu. Doskonałą alternatywą dla świeżej cytryny są naturalne przetwory z jej owoców – np. plasterki cytryny w syropie z dodatkiem rumu, miodu czy imbiru.

 

Malina

Naturalne syropy z malin, pigwy czy czarnego bzu nie tylko uprzyjemnią smak herbaty, ale i wspomogą układ odpornościowy do ochrony przez wirusami i przeziębieniami. Owoce i liście maliny zawierają wiele witamin, działają napotnie oraz wspomagają organizm przy gorączce. Znajdziemy je również w składzie wielu mieszanek herbacianych czy suszów owocowych, dlatego warto w okresie zimowym takie właśnie herbaty włączyć do swojej diety.



Miód

 
Miód działa łagodząco na gardło, ma właściwości antybiotyczne oraz antyzapalne i zwiększa odporność. Należy jedynie pamiętać, aby miód dodawać do herbat już nieco przestudzonych.



Nie tylko herbata czarna

Równie dobrze do picia zimą nadają się herbatyczerwone i oolong oraz herbatki ziołowe.

Czerwona herbata ma działanie bakteriobójcze, pomaga obniżać temperaturę ciała (dlatego zimą nie należy jej pić w bardzo dużych ilościach), a przy tym oczyszcza organizm z toksyn i uspokaja. Natomiast herbata oolong wspiera odporność, poprawia przemianę materii i podobnie jak czerwona herbata ma działanie bakteriobójcze.

Wśród herbat ziołowych najlepiej sprawdzą się m.in.:
·       lapacho, które ma działanie przeciwwirusowe i antybakteryjne,
·       rumianek, który dzięki zawartości choliny pomoże łagodzić kaszel,
·       rooibos, który zawiera witaminę C i rutynę, dzięki czemu wspomaga odporność i może być pomocny w leczeniu przeziębień. Nie zawiera teiny, więc mogą ją pić również osoby, które jej unikają, np. dzieci czy  kobiety w ciąży
·        hibiskus, który również dostarcza sporej dawki witaminy C. Przygotowany na gorąco przeciwdziała infekcjom i obniża temperaturę ciała
  • yerba mate, która posiada właściwości odkażające i bakteriobójcze oraz wspomaga system immunologiczny

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz