Parzenie herbaty


Niepowtarzalny smak i aromat herbaty zależy przede wszystkim od sposobu jej parzenia. Wpływ na to mają również jakość herbaty i użyta do parzenia woda. Większość różnych gatunków herbat posiada unikalne metody parzenia, a zmiennymi czynnikami najczęściej są temperatura i czas. Poniżej przedstawiamy propozycje parzenia sprzedawanych przez nas gatunków herbat.

Herbata czarna
0,5-1 łyżeczkę herbaty na filiżankę (200 ml) zalać wodą o temp. 95°C (biały wrzątek) i zaparzać ok. 3 min. pod przykryciem. Następnie oddzielić liście od naparu.

Herbata zielona
1 łyżeczkę herbaty na filiżankę (200 ml) zalać wodą o temp. 60-80°C i zaparzać ok. 3 min. pod przykryciem. Następnie oddzielić liście od naparu.

Herbata biała
1 łyżeczkę herbaty na filiżankę (200 ml) zalać wodą o temp. 85°C i zaparzać 5-7 min. pod przykryciem. Następnie oddzielić liście od naparu.

Herbata czerwona Pu-Erh
1 łyżeczkę herbaty na filiżankę (200 ml) zalać wrzątkiem i zaparzać 3-5 min. pod przykryciem. Następnie oddzielić liście od naparu.

Herbata rooibos
1 łyżeczkę herbaty na filiżankę (200 ml) zalać wodą o temp. ok. 95°C i zaparzać ok. 5 min. pod przykryciem. Następnie oddzielić fusy od naparu.

Herbata owocowa
1-2 łyżeczkę herbaty na filiżankę (200 ml) zalać wodą o temp. 100°C i zaparzać ok. 4-6 min. pod przykryciem. Następnie oddzielić fusy od naparu.

Herbata Yerba Mate
Herbata ta jest podawana w naczynkach zwanych mate, które może być wykonane z tykwy, ceramiki lub z drewna, a do jej picia używana jest rurka zwana bombillą. Susz wsypuje się w ilości 1/4 do 3/4 objętości naczynia i zalewa się wodą o temp. 65-80°C i zaparza ok. 3-5 min. Napar można uzupełniać kilka razy, dopóki nie straci swojej mocy i smaku.