Zielona kawa dostępna jest w sprzedaży już od bardzo dawna.
Jednak w naszym sklepie zaczęła bić rekordy popularności dopiero w ostatnim
czasie. O tym, czym jest zielona kawa i skąd jej nagła tak duża popularność, dowiecie
się z poniższego tekstu.
Kawa zielona to pełnowartościowe kawowe ziarna, różniące się
od swoich czarnych odpowiedników tym, że nie zostały poddane procesowi palenia,
który nadaje kawie charakterystyczny, dobrze nam wszystkim znany, smak i aromat.
Kawa zielona jest go całkowicie pozbawiona – ma łagodny smak, dużo bardziej kwaskowaty
i prawie całkowicie pozbawiony goryczki. Różni się oczywiście również kolorem:
jest dużo jaśniejsza i ma lekko zielony odcień. Prawie niezmieniona jest za to zawartość
kofeiny, w porównaniu do kawy palonej.
Kawa zielona przeznaczona jest głównie dla amatorów
samodzielnego wypalania kawy – wszak nic się nie może równać z aromatem kawy
świeżo palonej... Wbrew pozorom proces ten nie jest ani bardzo skomplikowany,
ani bardzo czasochłonny i możliwe jest jego przeprowadzenie nawet w warunkach
domowych, bez użycia jakichkolwiek specjalistycznych sprzętów. A niewątpliwym plusem
zielonych ziaren jest możliwość ich wielomiesięcznego przechowywania, bez
utraty ich świeżości. Ziarna palone, choć znacznie dłużej zachowują swój aromat
niż kawy zmielone, to po kilku miesiącach również tracą część swojego aromatu.
Jednak to nie ze względu na wzrost osób zainteresowanych samodzielnym
paleniem kawy, w ostatnim czasie wzrasta jej popularność. Spowodowały to
natomiast ostatnie wyniki badań, wskazujące na to, że pozyskiwany z niej
ekstrakt może wspomagać zrzucanie zbędnych kilogramów. Sekretem zielonej kawy
jest rzekomo zawarty w niej kwas chlorogenowy (ACG), który skutecznie zmniejsza
przyswajanie cukrów, dzięki czemu pobudza organizm do aktywnego korzystania z
zapasów zgromadzonych w organizmie. Tym samym sprzyja nasileniu spalania tkanki
tłuszczowej. Efekt ten dodatkowo wzmacniany jest przez kofeinę, która od dawna
zaliczana jest do substancji pobudzających metabolizm. Oprócz właściwości
wspomagających odchudzanie, kwas chlorogenowy wykazuje działanie chroniące
wątrobę i ułatwiające jej regenerację (działanie hepatoprotekcyjne) oraz
obniżające poziom glukozy we krwi (działanie hipoglikemiczne). Ponadto działa
przeciwbakteryjnie i antywirusowo. Zielona kawa jest też doskonałym źródłem
antyoksydantów oraz wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn.
Warto jednak pamiętać, że nie istnieją żadne cudowne środki,
które pozwolą schudnąć łatwo i przyjemnie – czyli bez wyrzeczeń i codziennej dawki
ruchu. Najnowsze odkrycie dietetyki - zielona kawa niestety również do nich nie
należy. Jest to tylko suplement diety, a zatem może jedynie wspomagać
odchudzanie. Jak zawsze, najważniejsza jest zdrowa, niskokaloryczna dieta i
aktywność fizyczna.
Wszystkie fotografie zaczerpnięto z www.pinterest.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz