11 grudnia 2012

Zachwyć bliskich na święta magią herbaty kwitnącej!



Herbaty kwitnące to niezwykłe herbaciane specjały, które cieszą nie tylko smakiem i aromatem, ale również wspaniałym wyglądem. Tworzone są przez ręczne zwijanie młodych liści herbacianych w kuliste formy, w których wnętrzu ukrywane są kwiaty, np. amarantusa, jaśminu, chryzantemy, czy lilii. Podczas zaparzania, po wrzuceniu takiej herbacianej kulki do gorącej wody możemy obserwować przepiękny spektakl: kulka zaczyna się powoli rozwijać, a z jej wnętrza wyłania się kwiat lub kompozycja kwiatów, co daje wrażenie obserwacji rozkwitającego kwiatu. Całemu procesowi towarzyszy oczywiście przyjemny zapach zaparzanej właśnie herbaty.
Ze względu na dużą zawartość herbaty (zwykle białej lub zielonej) w herbacie kwitnącej, zawiera ona szereg dobroczynnych właściwości charakterystycznych dla tych rodzajów herbaty.

Sposób zaparzania:
Do szklanego dzbanka o pojemności 0,5-1l wlać wodę o temperaturze odpowiedniej do rodzaju herbaty (herbaty czarne – 95st.C, herbaty zielone – 70st.C, herbaty białe – 85st.C), a następnie delikatnie umieścić w niej kulę.
Czas parzenia: 7-9 minut. Po tym czasie napar należy przelać do filiżanek.
Kwiat można zalewać 2-4 razy. Nadaje się do ponownego zalania zaraz po przestygnięciu. Należy zalewać go coraz mniejszą ilością wody, wydłużając stopniowo czas parzenia.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz