5 maja 2013

Zielona kawa






Zielona kawa dostępna jest w sprzedaży już  od bardzo dawna. Jednak w naszym sklepie zaczęła bić rekordy popularności dopiero w ostatnim czasie. O tym, czym jest zielona kawa i skąd jej nagła tak duża popularność, dowiecie się z poniższego tekstu.


Kawa zielona to pełnowartościowe kawowe ziarna, różniące się od swoich czarnych odpowiedników tym, że nie zostały poddane procesowi palenia, który nadaje kawie charakterystyczny, dobrze nam wszystkim znany, smak i aromat. Kawa zielona jest go całkowicie pozbawiona – ma łagodny smak, dużo bardziej kwaskowaty i prawie całkowicie pozbawiony goryczki. Różni się oczywiście również kolorem: jest dużo jaśniejsza i ma lekko zielony odcień. Prawie niezmieniona jest za to zawartość kofeiny, w porównaniu do kawy palonej.


Kawa zielona przeznaczona jest głównie dla amatorów samodzielnego wypalania kawy – wszak nic się nie może równać z aromatem kawy świeżo palonej... Wbrew pozorom proces ten nie jest ani bardzo skomplikowany, ani bardzo czasochłonny i możliwe jest jego przeprowadzenie nawet w warunkach domowych, bez użycia jakichkolwiek specjalistycznych sprzętów. A niewątpliwym plusem zielonych ziaren jest możliwość ich wielomiesięcznego przechowywania, bez utraty ich świeżości. Ziarna palone, choć znacznie dłużej zachowują swój aromat niż kawy zmielone, to po kilku miesiącach również tracą część swojego aromatu.


Jednak to nie ze względu na wzrost osób zainteresowanych samodzielnym paleniem kawy, w ostatnim czasie wzrasta jej popularność. Spowodowały to natomiast ostatnie wyniki badań, wskazujące na to, że pozyskiwany z niej ekstrakt może wspomagać zrzucanie zbędnych kilogramów. Sekretem zielonej kawy jest rzekomo zawarty w niej kwas chlorogenowy (ACG), który skutecznie zmniejsza przyswajanie cukrów, dzięki czemu pobudza organizm do aktywnego korzystania z zapasów zgromadzonych w organizmie. Tym samym sprzyja nasileniu spalania tkanki tłuszczowej. Efekt ten dodatkowo wzmacniany jest przez kofeinę, która od dawna zaliczana jest do substancji pobudzających metabolizm. Oprócz właściwości wspomagających odchudzanie, kwas chlorogenowy wykazuje działanie chroniące wątrobę i ułatwiające jej regenerację (działanie hepatoprotekcyjne) oraz obniżające poziom glukozy we krwi (działanie hipoglikemiczne). Ponadto działa przeciwbakteryjnie i antywirusowo. Zielona kawa jest też doskonałym źródłem antyoksydantów oraz wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn.


Warto jednak pamiętać, że nie istnieją żadne cudowne środki, które pozwolą schudnąć łatwo i przyjemnie – czyli bez wyrzeczeń i codziennej dawki ruchu. Najnowsze odkrycie dietetyki - zielona kawa niestety również do nich nie należy. Jest to tylko suplement diety, a zatem może jedynie wspomagać odchudzanie. Jak zawsze, najważniejsza jest zdrowa, niskokaloryczna dieta i aktywność fizyczna. 




Wszystkie fotografie zaczerpnięto z www.pinterest.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz